Een paddenstoel met bijzondere eigenschappen
Champignons zijn pas in de jaren 70 echt ingeburgerd. Inmiddels is deze ‘groente’ een vertrouwd ingrediënt geworden in onze keuken. De smaak, de ‘bite’, het gebruiksgemak en de veelzijdige toepassingen hebben de champignon populair gemaakt. Minder bekend is, dat deze eetbare paddenstoel ook heel gezond is. Naast de vitamines riboflavine en niacine (B2 en B3) zijn champignons rijk aan foliumzuur en mineralen als selenium, kalium en fosfor. Daarnaast bevatten ze vezels en… koper. Honderd gram gebakken champignons voorziet al voor 30% in onze dagelijkse koperbehoefte.
Slankmakende eigenschappen!
Champignons hebben weinig tot geen calorieën, zouten en vetten. Wel eiwitten en voedingsvezels, waardoor je je snel verzadigd voelt. Dat is precies wat ze zeer geschikt maakt voor een afslankdieet. En dat is ook wat men in Amerika heeft ontdekt en toepast. Het ‘M-diet’ (van Mushroom) maakt daar furore. Bekende sterren eten daar in korte tijd diverse pondjes weg. Zonder extra inspanning, met heerlijke gerechten waarin champignons de hoofdrol vervullen.
Extra hulpje tegen de ‘herfstziektes’
Het mineraal selenium in champignons maakt ons weerbaarder tegen herfstziekten. Studies hebben aangetoond dat lage seleniumwaarden in het lichaam het risico op (griep)symptomen verhogen. De vitamines riboflavine en niacine (vitamine B) zijn belangrijk voor een gezond immuunsysteem.